Telefoon

+31(0)6 23 11 10 67

E-mail

info@eventsoft.nl

BARCODES, wat zijn het
en wat kun je er mee

 

Barcodes kom je overal tegen….van streepjes code tot QR-code. Maar wat zijn barcodes, de verschillen kun je ze gebruiken.

BARCODES

Streepjescode of barcode is een opeenvolging van lijnen die een code representeert. Deze code kan door een barcode scanner gelezen worden.

Afhankelijk van het type barcode kan deze code uitsluitend uit cijfers bestaan, of een combinatie van cijfers, letters en leestekens. De dikte van de lijnen correspondeert met getallen, zodat de barcode in zijn geheel een cijferreeks vormt.

Barcodes worden voor verschillende toepassingen gebruikt met ieder een aparte codeer methode. 

GTIN / GS1 barcodes

In hoofdlijn zijn er MPN-code, GTIN-codes en GS1-barcodes. GTIN kun je zien als een wereldwijde standaard voor productnummering en is ontwikkeld door GS1. GTIN staat voor Global Trade Indentification Number.

GS1 en EAN codes vallen allemaal onder GTIN. Onder de GTIN-codes vallen de
volgende type barcodes :

  • Europa: EAN (8 of 13 cijferige barcode)
  • Japan: JAN (8 of 13 cijferige barcode)
  • Noord-Amerika: UPC (12 cijferige barcode)
  • Boeken: ISBN (13 cijferige barcode)
  • Multipacks: IFT-14 (14 cijferige barcode)

Europees Artikel Nummer (EAN)

EAN staat voor Europees Artikel Nummer, is de cijferreeks die u onder de streepjescode op een product vindt. Doordat ieder product zo’n unieke EAN heeft, kunnen artikelen gemakkelijk van elkaar worden onderscheiden, het zorgt voor een unieke identificatie. EAN codes zijn uniek en worden maar éen keer uitgegeven.

Geïmporteerde goederen hebben vaak géén EAN en kun je om deze reden alleen op je eigen website gebruiken. EAN codes voer je tijdens het opmaken van de product content op de desbetreffende verkoopplatform. De codes worden geaccepteerd en je product is binnen enkele ogenblikken online en te koop.

Lineaire barcode (1D)

Dit is een code die in 1 dimensie wordt gelezen. We onderscheiden:

  • Continue vs. discrete codes, een continue streepjescode codeert alle tekens als een ononderbroken reeks, terwijl in discrete codes ieder gecodeerd teken een begin- en eindmarkering heeft. De ruimte tussen twee tekens wordt bij discrete genegeerd, zo lang deze niet groot genoeg is om als het einde van de tekenreeks te worden gedecodeerd.
  • Codes met slechts 2 breedtes vs. codes met meer breedtes, in codes met slechts 2 breedtes bestaan slechts smalle en brede strepen, die niet meer dan 1 bit informatie bevatten. Codes met meerdere breedtes kennen meestal 4 breedtes, die veelvouden zijn van wat in jargon module heet.
  • Gestapelde (stacked) codes, deze codes bevatten meer dan 1 regel met in elke regel een lineaire code.

Twee dimensionele barcode (2D)

Dit is meestal een vierkante ‘afbeelding’, bestaande uit vrij grote vierkante pixels die zwart (gekleurd) of wit zijn. We onderscheiden de volgende types:

  • QR-code QR staat voor Quick Response. De QR-code wordt gebruikt om grote hoeveelheden gegevens te coderen. De QR-code kenmerkt zich door de vierkante vorm, met kleine vierkanten in drie hoeken. mailadressen, contactinformatie, agenda-afspraken en GEO-locaties.
  • Aztec-code  Deze Aztec-code bestaat al sinds 1995 en wordt zo genoemd omdat de concentrische vierkanten in het midden van de code doen denken aan de piramides die de Azteken bouwden. Het uitlezen van een Aztec-code betrouwbaarder dan een QR-code.
  • Data Matrix-code (met links en onder een rij zwarte pixels en rechts en boven een rij pixels die afwisselend zwart en wit zijn)

Manufacture Part Number (MPN)

MPN staat voor Manufacturer Part Code. De MPN-code is een code waarmee zowel gebruikers als fabrikanten een bepaald onderdeel kunnen herkennen. Vaak gaat dit over onderdelen die speciaal zijn ontworpen voor een bepaald design. Denk bijvoorbeeld aan auto-onderdelen, schroeven of machine onderdelen. Fabrikanten kunnen in principe aan hetzelfde onderdeel met dezelfde functies een eigen MPN-code geven en deze laten registeren.

De MPN-codes worden onder andere gebruikt in Google Shopping en Amazon. Zo houden zij het assortiment gestroomlijnd en wordt voorkomen dat dezelfde producten meerdere malen, met verschillende beschrijvingen etc. in de webshop komen. De MPN-codes zorgen vaak voor verwarring in Google Shopping.

Verschil tussen GS1 & EAN

  • EAN is ook beschikbaar in de GTIN-13, GTIN-12 en GTIN-8 formats.
  • GS1 codes worden gehuurd en op jaarlijks basis betaald, waar EAN codes gekocht worden.
  • Naast huur en lidmaatschap betaal je een jaarlijkse vergoeding op basis van je omzet. Deze moeten door de accountant worden bewezen.
  • GS1-codes kunnen met bedrijfsgegevens, productgegevens en dergelijke informatie in een centrale databank worden geregistreerd.
  • Leden kunnen deze informatie vervolgens inladen in bijv. een kassasysteem (POS). Dit maakt GS1 vooral interessant voor groothandelaren.

Het gebruik van barcodes voor  evenementen

Barcodes worden veel gebruikt in de evenementenindustrie. Ze worden vaak gebruikt bij concerten, festivals en shows voor de kaartverkoop. Grote evenementenlocaties gebruiken tickets met unieke barcodes om fraude te voorkomen en gegevens over bezoekers te verzamelen. QR-codes op tickets kunnen meerdere keren worden gescand om de werking voor toekomstige evenementen te verbeteren.

De voordelen van het gebruik van barcodes op evenementen zijn talrijk. Ze verbeteren de nauwkeurigheid, leveren real-time gegevens, verminderen de trainingsvereisten en verbeteren het voorraadbeheer. Bovendien zijn ze goedkoop om te genereren en te printen, waardoor ze een kosteneffectieve oplossing zijn voor organisatoren van evenementen.

Kortom, barcodes zijn een eenvoudige en effectieve manier om het beheer van evenementen te stroomlijnen. Ze zijn een must voor organisatoren van evenementen die georganiseerd, efficiënt en foutloos willen blijven.

Wat heb je nodig voor barcodes

Om met barcodes aan de slag te gaan, is het volgende nodig:

      • Barcodes/etiketten voor je toepassing. Deze kun je bijvoorbeeld zelf generen vanuit je toepassing. Denk bijvoorbeeld aan een uniek nummer voor op een accreditatie, ID-badges of productnummers
      • Scanner/reader om de barcodes te lezen.
      • Barcode/label printer
      • Software voor je toepassing

Afhankelijk van de toepassing kun je ook bepalen wat voor type barcode (1D/2D) je nodig hebt en het soort barcode/label printer, etiketten/labels.