Telefoon

+31(0)6 23 11 10 67

E-mail

info@eventsoft.nl

Barcode scanners…de 
verschillen & tips

 

De verschillende type barcode scanners en tips voor de aanschaf.

Scanners

In hoofdlijn zijn er twee type barcodes, namelijk linear (1D), ook wel de streepjescode.
Het andere type is de 2D barocde, herkenbaar aan de vierkante blokjes.

Veel scanners ondersteunen tegenwoordig zowel 1D als 2D barcodes. One size does not fit all.

Een standaard type barcode scanner aanraden die altijd past is onmogelijk. Het hangt helemaal af van wat je ermee wil gaan doen. Standaard handscanners die je aansluit op een computer/laptop of wil je een handheld scanner. Houd rekening met onderstaande punten.

Soorten scanners

Laser scanners

Laser scanners zijn het populairste type barcode scanner omdat deze barcodes kunnen scannen op afstanden van 2 cm tot 3,5 meter.

Een laser scanner schiet een laserstraal naar een spiegel.
De spiegel beweegt, waardoor de laser in een rechte lijn over de barcode veegt. Een diode meet het reflectieniveau en vertaalt dit in een digitaal signaal.

Laser scanner zijn weliswaar populair, maar lezen alléén lineaire, of eendimensionale (1D), barcodes zoals UPC-A, die veel door detailhandelaren en kruideniers worden gebruikt. Daarom zijn laserscan-engines niet altijd geschikt voor iedereen.

1D imager (linear imager)

Een ander voorbeeld van een 1D scan engine is een lineaire imager, ook bekend als een charged coupled device (CCD). Lineaire imagers zijn een goede optie voor het scannen van barcodes op minder dan een meter afstand.

In tegenstelling tot een laserscan-engine, die een straal en spiegels gebruikt om barcodes te lezen, legt een lineaire imager een beeld van een 1D-barcode vast door honderden kleine LED-lampjes op een rij te zetten en het licht rechtstreeks op de barcode te richten. Een sensor meet de spanning van het licht direct voor elk lampje.

Net als laserscanners lezen lineaire imagers alleen
1D-streepjescodes. Omdat zij echter een digitaal beeld van de barcode nemen, kunnen zij slecht gedrukte en beschadigde barcodes beter lezen dan lasers.

2D imager

Een  2D-imager legt digitale beelden vast. Maar in tegenstelling tot een lineaire imager leest een 2D-scanengine zowel 1D- als 2D-streepjescodes door licht te flitsen op meerdere rijen kleine lampjes.

Omdat een 2D-scanner een foto van de barcode maakt, kunnen ook zij beschadigde barcodes lezen, waardoor zij ideaal zijn voor omgevingen waar betrouwbaarheid en flexibiliteit belangrijk zijn.

Een ander voordeel van 2D scan-engines is dat ze barcodes vanuit elke oriëntatie kunnen lezen. Daardoor zijn ze sneller en nauwkeuriger dan laser- en lineaire imagers.

Bedraad of draadloos

Een bedrade scanner is met een kabel aangesloten op een computer. Dit zie je veel bij winkelkassa’s. Een draadloze scanner is via Bluetooth en/of WiFi verbonden met internet. Sommige scanners hebben zelfs ruimte voor een SIM-kaart, maar meestal is dit niet nodig.

In het magazijn is een barcode scanner zonder kabel makkelijker, omdat je meer bewegingsvrijheid hebt. Om te zorgen dat je ook in een groot magazijn overal goed contact kunt maken, plaats je op meerdere plekken een WiFi punt.

Type scanners

Handheld scanner

Handheld barcodescanners, het meest voorkomende type scanner, zijn uiterst gebruiksvriendelijk en vervullen een groot aantal functies.

Ze bestaan zowel in bedrade als draadloze uitvoeringen en zijn verkrijgbaar met laser, lineaire imager of 2D scanengines.

Draadloze scanners zijn zeer geschikt voor productie, detailhandel, levensmiddelenwinkels, magazijnen, gezondheidszorg en logistiek.

Draadloze scanners werken ook goed in deze omgevingen, maar blinken uit in bedrijven waar flexibiliteit essentieel is.

    Mobile 'computer'

    Mobiele computers combineren de functionaliteit van een computer en een scanner in één apparaat. Ze zijn uitgerust met een besturingssysteem (OS) naar keuze en bieden de mogelijkheid om softwaretoepassingen te uploaden.

    Net als barcodescanners zijn ze uitgerust met een 1D- of 2D-scanmodule, en vormen ze een uitstekende optie voor mobiele werknemers.

    In tegenstelling tot scanners kunnen mobiele computers echter gegevens opslaan op hun harde schijf, waardoor ze perfect zijn voor bedrijven die informatie onmiddellijk moeten bewerken en delen binnen de onderneming.

      Counter/presentatie

      Een presentatiescanner is ook bekend als toonbankscanner, omdat hij is ontworpen om bovenop een toonbank te staan en handsfree te werken.

      Gebruikers scannen gewoon voorwerpen die ervoor liggen, zodat ze die gemakkelijk kunnen lezen.

      Presentatiescanners zijn de enige die 1D en omni-directioneel kunnen zijn.

        In-counter

        Een toonbankscanner is een soort presentatie scanner die in een toonbank wordt geplaatst om het scannen te vergemakkelijken..

        Fixed-mount (vast)

        Vast gemonteerde scanners lezen barcodes met behulp van sensoren die worden geactiveerd wanneer voorwerpen voor hen langslopen.

        Deze scanners worden geïntegreerd in grote geautomatiseerde systemen en zijn meestal te vinden op  transportbanden in assemblagelijnen en op voertuigen zoals vorkheftrucks.

          Wearable / draagbaar

          Draagbare scanners worden meestal op de arm, hand of vinger gedragen om de verwerking van barcodes te versnellen.

          Ze zijn bijzonder nuttig in omgevingen waar handenvrije verwerking vereist is en voice picking technologie wordt toegepast.

            Pocket-sized

            Deze draadloze apparaten, ook wel miniscanners genoemd, passen in een zak om snelle scans en eenvoudige koppeling met Bluetooth-apparaten zoals tablets en smartphones mogelijk te maken.

              Rfid

              Vaste (stationaire) RFID-lezers en draagbare RFID-scanners communiceren met RFID-tags door middel van antennes en radiogolven die signalen uitzenden en ontvangen van microchips die in hun tags zijn opgeslagen.

                Bedraad

                Zoals de naam al aangeeft, heeft een barcodescanner met snoer een kabel eraan vastzitten. Met het snoer kunt u informatie in real time uploaden door rechtstreeks te communiceren met de hostcomputer via een van de volgende interfaces:

                USB
                USB is een veelgebruikte interface die op de meeste barcodescanners wordt gebruikt. Sluit het snoer gewoon rechtstreeks aan op de hostcomputer om snel gegevens over te dragen. Dit minimaliseert het risico dat gescande informatie verloren gaat.

                PS/2
                Deze interface (ook bekend als keyboard wedge) decodeert en converteert tekens zodat het lijkt alsof ze rechtstreeks van het toetsenbord komen. Dit maakt het gemakkelijk om te integreren met elke toepassing die toetsenbordinvoer accepteert.

                RS232
                Sommige scanners hebben een RS232-poort die gegevens van de scanner naar de toepassing stuurt met behulp van een “software wedge” programma.

                Een populair type scanner, apparaten met snoer zijn meestal minder duur dan draadloze; uw scanafstand is echter beperkt tot de snoerlengte, die meestal vijf tot zes voet van de basis is. Dit betekent dat u bepaalde voorwerpen naar de scanner moet brengen om ze te kunnen lezen.

                Een ander nadeel is het aantal storingen. Door herhaaldelijk gebruik slijten de snoeren vaak eerder dan de scanners, waardoor ze vaak moeten worden vervangen.

                Presentatiescanners, zoals balie-ontwerpen, hebben meestal een snoer omdat ze voortdurend worden gebruikt. Met dergelijke apparaten kunt u snel en handsfree scannen. Er zijn ook barcodescanners met snoer voor bijna elke branche.

                  Draadloos

                  Draadloze barcodescanners (ook wel draadloze of draagbare scanners genoemd) slaan gegevens op in het apparaat.

                  Bij de meeste modellen hebt u de mogelijkheid om gegevens in realtime naar de hostcomputer te verzenden via Bluetooth of radiotechnologieën, of u kunt wachten en ze later verzenden nadat u de scanner naar het basisstation hebt teruggebracht.

                  Bovendien kunnen de meeste scanners met Bluetooth direct worden gekoppeld met andere apparaten, zoals laptops, tablets en smartphones, zonder dat u het apparaat in een houder hoeft te plaatsen.

                  Draadloze scanners zijn gemakkelijk te gebruiken en in te stellen en zijn ideaal voor de meeste toepassingen, omdat ze overal naartoe gaan waar ze nodig zijn – op voorwaarde dat u binnen het werkbereik blijft, dat meestal tot 100 meter of meer bedraagt. Dit vermogen blijkt populair voor het scannen van grote voorwerpen met onhandig geplaatste etiketten die voor bedrade scanners moeilijk te bereiken zijn.

                  Maar omdat ze iets meer kosten dan bedrade scanners, zijn draadloze barcodescanners voor sommige bedrijven niet altijd de beste optie.

                    Tips voor de aanschaf van scanners

                    01.

                    Toepassing

                    De eerste vraag die je moet stellen is: wat wil je scannen? Een simpele vraag die in de praktijk toch nog met enige regelmaat niet voldoende wordt gesteld. Je moet niet alleen duidelijk hebben wat je wilt scannen, welk type barcode en voor welke omgeving (magazijn, fabriek, kantoor enzovoorts.)

                    02.

                    Extreme temperaturen

                    De toepassing in een winkelomgeving of in een magazijn vraagt om andere keuzes. Handscanners in magazijnen dienen robuust te zijn. Met andere woorden: ze moeten tegen een stootje kunnen. Dat vraagt om een specifieke oplossing. Het gebruik in een vrieshuis of juist in een omgeving met hoge temperaturen, vraagt om een specifieke oplossing

                    03.

                    Welk type barcode wil je scannen

                    Wil je 1D of 2D barcodes scannen. Het antwoord bepaalt de keuze van de scanner. 1D  is de barcode die wij allemaal kennen van onder andere de supermarkt, de barcode met de verticale zwarte strepen, ook wel lineaire en 1D barcode genoemd. Lineaire codes zijn minder geschikt voor distributiecentra, want als ze een klein beetje beschadigd zijn, zijn ze al onleesbaar. De lineaire code kan met een 1D of 1D+2D scanner gelezen worden. Daarnaast is de 1D scanner vaak minder technisch, en goedkoper dan 2D scanners

                    04.

                    Welk type barcode scanner

                    Feitelijk zijn er twee smaken: een laserscanner of een Imager. Mijn advies zou zijn: “Ga altijd voor een imager.” Het prijsverschil tussen de twee varianten is minimaal tegenwoordig en je bent flexibeler. Je kunt immers met een imager zowel 1D als 2D codes scannen.

                    Vervolgens rijst de vraag welke imager?  Imagers heb je in twee varianten: lineair imager en een area imager. Lineair imager lijkt op de oude CCD scanners waarmee je de barcode aantikte om te lezen. Lineair wordt veelal voor 1D codes gebruikt. Daarnaast kun je met deze variant codes van een monitor aflezen. Met een laserscanner kan dat niet.

                    05.

                    Welke afstand

                    Essentieel voor de keuze is de afstand die de scanner moet overbruggen tot de code. Qua afstand zijn er vier opties:

                    • HD scanner (max 40 cm) ,
                    • standaard range (tot 70 cm),
                    • external range (tot 1,5 meter, maar varieert per fabrikant)
                    • long range of auto range (tot 16 meter)

                    Als je niet meer dan 1 meter afstand hoeft te scannen kun je het beste kiezen voor ‘standaard range’. Dit vanwege de snelheid en precisie.

                    06.

                    Vraag je medewerker…zij werken er mee!

                    Voor de orderverzamelaar – die er dag in dag uit mee moet werken – is het bedieningsgemak van de scanner zeker het belangrijkste aspect van dit gereedschap. Ook het gewicht en het draaggemak spelen daarbij een rol. Let ook op de batterijduur. De échte experts en testers vind je eigenlijk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer van het magazijn. Vraag daarom eens naar hun mening, welke scanner goed bevalt.

                    07.

                    Probeer vooruit te kijken

                    De juiste keuze is niet enkel een keuze voor vandaag of morgen. Sta stil bij de toekomst…wat wil je mogelijk nog meer gaan scannen. Is het antwoord alleen 1D barcodes, dan kun je goed af zijn met een laserscanner. Wil je bijvoorbeeld ook SSCC barcodes (Serial Shipping Container Codes) willen scannen dan ga je voor een imager.